6 x de leukste spellen om met z’n tweeën te spelen
Om een tof bordspel te spelen hoef je allang niet meer je hele familie of al je vrienden op te trommelen. Er zijn er namelijk ook genoeg op de markt die weliswaar ook met meerdere spelers gespeeld kunnen worden, maar ook héél leuk en spannend zijn met twee spelers. En daar komen er steeds meer bij. De leukste spellen voor twee personen (of meer) van dit moment zetten we voor je op een rijtje.
Disney Villainous: Bigger and Badder
Disney richt zich al een tijdje niet meer alleen op lief, schattig en pastelkleurig, ook de slechteriken van het stuk krijgen een podium in de Disney Villainous-serie. Hierin zijn de laatste tijd al meerdere uitbreidingen uitgekomen, en Bigger and Badder is hier de nieuwste toevoeging aan. Echte fans zullen meteen zien dat deze vijfde editie van de Villainous-serie voornamelijk draait om Pixar-schurken, met The Incredibles-boef Syndrome op de cover. Hier komt ook meteen de titel van het deze uitbreiding vandaan: Syndrome noemt zijn robot Omnidroid ‘bigger and badder’ in de film.
Naast Syndrome bevat deze Villainous ook bad guy Lotso, de niet-zo lieve teddybeer uit Toy Story 3. Voor de derde slechterik maken we een flinke stap terug in de tijd, naar de film Merlijn de Tovenaar. Je raadt het al: Madam Mikmak komt erbij! Met deze drie schurken komt het totaal van Disney-slechterikken om mee te spelen op eenentwintig, dus Disney-fans hebben ruim de keuze! De Disney Villainous spellen kun je met twee of meer mensen spelen, maar stiekem is het spel met z’n tweetjes lekker spannend, snel en kun je elkaar flink moordlustig in de weg zitten, als een echte Disney-villain.
Dead Men Tell No Tales: The Kraken Expansion
Door met de volgende uitbreiding, en wel een rond een van mijn persoonlijke favoriete mythische wezens: de Kraken. Voor wie ‘m niet kent, de Kraken is een Scandinavisch fabeldier van enorme afmetingen, dat in de zee leeft en vooral op een enorme octopus lijkt. Als dat geen materiaal voor een goed bordspel oplevert, weet ik het ook niet meer.
Dat dachten de mensen bij Renegade blijkbaar ook, want na Dead Men Tell No Tales, is er nu de Kraken uitbreiding. Met deze nieuwe dreiging in zee is het niet meer alleen je taak om de schat te veroveren en je piraten van het schip halen, maar ook om de Kraken doden. Als de Kraken het schip vernietigt of onder water trekt, verlies je het spel. Een toffe toevoeging aan het origineel dus!
Wel goed om te weten: dit is geen spel op zichzelf, je hebt het basisspel Dead Men Tell No Tales nodig om The Kraken te kunnen spelen. Het toffe aan Dead Men Tell No Tales: The Kraken Expansion is dat je iedere keer een ander bord bouwt, waardoor geen enkel spelletje hetzelfde is. Dat houdt het spel zelfs met twee spelers superspannend en origineel!
The Tree Lined Avenue
Niet alle bordspellen hoeven van die heftige thema’s als Kraken en slechteriken te hebben, soms wil je gewoon even iets rustgevends doen. Een park ontwerpen, bijvoorbeeld. En precies dat kan in The Tree Lined Avenue! In dit spel is er een nieuw plan om een groot park aan te leggen, een park vol grote lanen met mooie, grootse bomen. Maar er is een probleem: de lanen kruisen elkaar en het aantal beschikbare bomen is beperkt.
Om de beurt kies je bomen om jouw park in te richten, het park dat je maakt op een welbekend grid. Doel van het spel is simpel: maak het mooiste park met de hoogste bomen en win! De bomen waarmee je je park kunt aankleden raken langzaam op, dus je moet je tegenspeler te snel af zijn en de mooiste bomen inpikken. Perfect om met z’n tweeën uit te vechten dus.
FYFE
Het ziet er allemaal zo lekker tropisch en relaxt uit, de cover van FYFE. Blauwe luchten, dezelfde kleur zee, strand en palmbomen – maar wat vind je als je in het zand graaft? In FYFE ga je op zoek naar verborgen schatten, die je op de juiste manier op je tegel moet leggen. De juiste combinaties leveren de beste score op!
Wie gek is op vrolijke tegel leg spellen, heeft met FYFE een goede toevoeging aan zijn collectie gevonden. Je kunt ‘m spelen met maximaal vijf personen, maar ook met twee spelers is dit een spel waarbij ieder potje de uitkomst niet vastligt. In het Engels is ‘ie er al, in Nederland moeten we er nog eventjes op wachten. Maar ook voor ons staat ‘ie op de planning!
Bloc by Bloc: Uprising
Protesten, rellen, opstand… Je kan er maar inspiratie voor een bordspel uit halen. Dat is precies wat de makers van Bloc by Bloc doen, en al drie edities lang. In dit coöperatieve strategiespel leidt je een groep van revolutionairen – arbeiders, studenten, buren of gevangenen – die samen strijden tegen de politie in de straten van een stad die met elk spel verandert. Bouw barricades, bots met de politie, bezette districten, plunder winkelcentra, bouw wederzijdse hulpnetwerken en bevrijd de stad voordat de tijd om is en het leger arriveert!
Speciaal voor degenen die Bloc by Bloc met z’n tweetjes willen spelen is er een aparte ‘2 player experience’ ingebouwd, die het spel extra leuk maakt met twee spelers. Hierin speel je samen als één factie in volledig coöperatieve modus. De eerste Bloc by Bloc spellen vielen zo goed in de smaak dat de crowdfunding voor Uprising in no time rond was. Dat voorspelt veel goeds voor dit spel.
For Science!
Dacht je dat we eindelijk de pandemie achter ons konden laten, verschijnt er een bordspel over. Gelukkig is For Science! een heel stuk leuker (en sneller) dan waar we ons de afgelopen twee jaar in bevonden hebben. In dit spel neem je de gedaante aan van een excentrieke groep onderzoekers en laboratoriummedewerkers die alles op alles zetten, voor de wetenschap!
Samen ga je op zoek naar het geneesmiddel voor een ziekte die de wereld overneemt en dat geneesmiddel bouw je samen met je medespeler! Letterlijk, want met blokken gaan jullie in de weer om je oplossing vorm te geven, en dat maakt For Science! een originele mix van een bordspel en de blokkendoos waar je vroeger als kind mee speelde.