6 x dit zijn de leukste kaartspellen van nu

Natuurlijk gaan we allemaal heel goed op uitgebreide bordspellen met lekker veel extra frutsels. Wingspan met z’n gekleurde eitjes, Everdell met z’n papieren boom en Kwakzalvers van Kakelenburg met al z’n gekleurde fiches en edelstenen, om er zo even snel drie te noemen.

Maar waarmee je nooit verkeerd kan gaan is een good old fashioned kaartspel. Geen dingetjes die kwijt kunnen raken, geen grootse opzet, geen speelveld van een halve eettafel. Gewoon straightforward kaarten. Je neemt het overal mee naartoe, speelt het in de trein, kroeg of op vakantie en de juiste kaartspellen speel je keer op keer. Met een beetje geluk krijg je er als bonus ook nog supermooie geïllustreerde kaarten bij! De afgelopen tijd zijn er weer veel leuke, spannende of hilarische kaartspellen uitgekomen. Welke jij moet hebben, dat lees je hier.

7+
26
10 min.

Mantis

Laat het maar aan striptekenaar The Oatmeal over om weer met een gek spel te komen. Want na exploderende katten, pratende holbewoners en rondvliegende burrito’s komt hij nu met het kaartspel Mantis, dat inderdaad draait om een bidsprinkhaankreeft. Een wat? Juist ja. Een bidsprinkhaankreeft is een klein, kleurrijk zeedier dat erom bekend staat heel hard te kunnen slaan. En medogenloze slagen maken, daar gaat het om in Mantis.

In dit kaartspel zijn er maar twee regels: stelen of scoren. Je verzamelt bijpassende sets kaarten door te stelen van je tegenstanders. Je voelt je goed over dingen, en dan niet zo goed over dingen als tegenstanders je kaarten terug stelen. Herhaal deze emotionele achtbaan totdat iemand het spel wint.

Mantis is zo ontworpen dat het leuk is voor het hele gezin. Van jong tot oud. Zelf omschrijft The Oatmeal het als een mix van UNO en Gin Rummy, een vergelijking die met de simpele regels die je snel onder de knie hebt en potjes van ongeveer 15 minuten helemaal klopt.

10+
15
15 min.

Ten

Nog een spel waarbij je een zo lang mogelijke rij moet maken, alleen dit keer niet met staarten maar een opeenvolgende nummers in elk van de vier kleuren. Doet denken aan Rummikub en Skip-Bo, maar net even anders.

In een beurt van Ten pak je één voor één kaarten van de trekstapel en je probeert je beurt te eindigen met een zo groot mogelijke beloning. Maar pas op: je krijgt niets als je boven de tien uit komt. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint het spel! In het spel is een juiste balans van strategie en geluk cruciaal om de mooiste rijen van nummerkaarten te creëren.

Ten speel je met maximaal vijf spelers, maar er is ook een speciale solo variant ontwikkelt. Zo kun je dus ook in je eentje je geluk beproeven!

8+
1
10 min.

Grove

Bekend met het bekroonde eenpersoonsspel Orchard? Nou, we hebben goed nieuws: Grove is het vervolg op dit populaire kaartspel. Net als Orchard is Grove alleen geschikt voor één speler, en net als Orchard is Grove lekker eenvoudig te leren.

In dit solo kaartspel gaat het erom dat je je boomgaard in bloei zet door de boomgaardkaarten op de juiste manier op elkaar te leggen en fruit te verzamelen. Je doel is om zoveel mogelijk citrusfruit te oogsten en punten te vergaren. Speel kaarten in je speelgebied en leg de kaarten zo elkaar dat je citrusfruit kunt oogsten. Zodra je bomen van hetzelfde fruit op elkaar legt, kun je fruit verzamelen en mag je een dobbelsteen op het veld plaatsen.

Krijg hulp van de eekhoorn en zorg ervoor dat hij je niet dwars zit. Ook de kruiwagen kan goed van pas komen bij een extra grote lading fruit. Ook leuk: speel met de recepten op de achterkant van de kaarten.

Die kruiwagen, eekhoorn en recepten geven Grove net dat beetje meer diepgang en uitdaging in vergelijking met Orchard. Voor de echte fans onder ons een tip: je speelt Grove ook met meerdere mensen, maar dan heeft iedereen wel zijn eigen spel nodig.